Barnens sagolika ramadankalender

Trettio dagar fyllda med islams grunder, profeter, hjältar, äventyr, sagor, sånger och filmer.

Dag 5

Asalaam aleikum.

Under de senaste dagarna har vi lärt oss att Allah är den ende Guden och att han har skapat allt. Vi vet att Muhammed är Allahs profet. Genom Muhammed har Allah skänkt oss människor vägledning om hur vi ska leva. Alla uppenbarelser som Muhammed fick av Allah nedtecknades i en bok. Den heter Koranen. Koranen skrevs ned efter Muhammeds död. Arbetet att samla in och skriva ned alla uppenbarelser genomfördes av en man vid namn Zain ibn Tabit.

 

Koranen

Koranen är den viktigaste bok som man kan läsa. I Koranen finns visdom och vägledning. Alla borde läsa Koranen varje dag. Koranen är indelad i 114 kapitel. Ett kapitel i Koranen kallas en sura. Varje sura består av ett antal verser (ayat). Det finns 6236 st ayat.

Koranen nämner några andra böcker som har uppenbarats till tidigare profeter.

Boken Sahira uppenbarades till profeten Ibrahim (Abraham).

Boken Zabur uppenbarades till profeten Dawud (David).

Boken Tawrat (Torah) uppenbarades till profeten Musa (Moses)

Boken Injil (Evangeliet) uppenbarades till profeten Isa (Jesus)

En profet som fått en bok kallas Rasool (budbärare). En profet som inte fått en ny bok kallas Nabi (profet). Vissa av dessa böcker gick förlorade eller blev bortglömda och i vissa av skifterna hittade folket på saker som de skrev in i böckerna så att Allahs ord och människornas ord blev blandade. Därför skänkte Allah Koranen till profeten Muhammed för att leda folket på rätt väg igen.

En muslim tror på alla böcker som Allah har sänt ned till oss, men eftersom de andra böckerna inte finns kvar i sin ursprungsform så följer muslimerna Koranen.

 

imagesca1pgzup.jpg

 

Koranen är skriven på arabiska. Översättningar till andra språk kommer aldrig att bli helt riktiga. Därför lär sig många muslimer arabiska så att de kan läsa den äkta Koranen. Många försöker även lära sig att recitera hela koranen utantill.

 

Idag tycker jag att ni ska bläddra och läsa lite ur Koranen. Titta t.ex. på hur olika längd det är på surorna. Jämför de första surorna (sura 2 och framåt) med de sista surorna (sura 100-114).

Om man vill läsa och lyssna på Koranen på nätet kan man göra det här.

 

Nu kommer femte delen om profeten Muhammed:

 

 

Oj vad spännande. Imorgon fortsätter filmen, inshallah.


(Lämna tom)
 

 

 

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)