Barnens sagolika ramadankalender

Trettio dagar fyllda med islams grunder, profeter, hjältar, äventyr, sagor, sånger och filmer.

Dag 4

Asalaam aleikum.

Igår lärde vi oss att Allah har skapat allting. Kommer ni ihåg att Allah har skapad jorden, människorna och djuren? Vi pratade om profeten Adam och hans fru Eva. Idag ska vi lära oss om fyra andra av Guds profeter. Alla deras liv är starkt förknippade med olika djur.

 

Profeten Nuh (Noa)

Profeten Nuh var en god och vis människa. Han talade alltid snällt och var tålmodig. Profeten Nuh levde bland ett folk som dyrkade statyer. Nuh försökte få dem att sluta med det och börja tro på Allah. Men de flesta brydde sig inte om vad han sa. De som trodde på honom var inte så många.

Allah bestämde därför att skicka en översvämmning som skulle döda alla de otrogna. Allah befallde därför Nuh att bygga en båt. Nuh byggde en stor båt med Allahs hjälp. Folket som gick förbi medan han byggde hånade honom och skrattade åt honom.

När tiden var inne gick Nuh ombord tillsammans med alla troende. Nuh tog även med sin en hane och en hona av alla slags djur. När alla var ombord började det att regna kraftigt. Det blev en enorm översvämmning. En av Nuhs söner trodde att han skulle klara sig genom att klättra upp på ett berg, men vattnet steg så högt att det täckte bergstopparna. Både Nuhs son och Nuhs fru dog. De var båda otroende.

Efter en tid gjorde Allah så att det slutade regna och vattnet sjönk undan. Båten landade på ett berg. Nuh och alla människor och djur lämnade båten. De spred sig sedan på jorden.

 

timthumb.jpg

 

Profeten Daniel

På profeten Daniels tid hade spåmän berättat för kungen som härskade att en pojke skulle störta hans rike. Som följd av detta råkade många pojkar ut för kungens grymheter. Kungen kastade bland annat den unge profeten Daniel i en lejongrop. Men istället för att lejonen åt upp Daniel så började lejonhanen och lejonhonan att slicka honom, utan att skada honom. Profeten Daniel klarade sig levande ifrån lejongropen med Allahs hjälp.

male-lion-1.jpg

 

Profeten Salih

Klicka här för att komma till berättelsen om Salih.

 

 

 

Profeten Yunus (Jona)

Profeten Yunus bodde i en stad där människorna dyrkade andra gudar än Allah. Yunus försökte berätta om allt det fina med att följa Allah, men de struntade i honom. Yunus lämnade dem i deras elände med en varning om att Allahs vrede skulle drabba dem. Nästan direkt efter det att Yunus hade lämnat staden började himlen ändra färg och den såg ut att brinna. Människorna blev rädda och tänkte på hur det gått för Noas folk. De började be till Allah och Allah drog bort sin vrede. När stormen var borta så bad människorna om att Yunus skulle komma tillbaka.

Under tiden hade Yunus gått ombord på ett skepp som seglat iväg. En hemsk storm blåste upp. Fartyget höll på att sjunka. Allt baggage slängdes överbord, men det räckte inte. Då skrev man namnen på alla som var ombord på olika lappar. Sedan drog man lott om vem som skulle kastas i havet för att rädda skeppet. De drog en lapp. Yunus namn var på den. Alla tyckte så mycket om honom så de ville inte kasta honom i havet. De drog lott igen. Yunus namn stod på lappen igen. Då förstod Yunus att detta var Allahs vilja. När Yunus föll ned i vattnet upprepade han Allahs namn hela tiden. 

En val hade blivit beordrad av Allah att svälja Yunus. Valen lydde Allah. Inne i valens mage fortsatte Yunus att be till Allah. Allah befallde då valen att simma till en ö och stöta upp Yunus där. Valen lydde. Väl uppe på stranden var Yunus kropp väldigt sjuk av valens starka magsyror. När solen lyste på hans sår gjorde det väldigt ont, men Yunus slutade aldrig att be till Allah. Då lät Allah en stor planta växa upp och skydda Yunus från solens strålar.

Sakta blev Yunus bättre. Han återvände till sin hemstad och till sin glädje upptäckte han att folket hade börjat tro på Allah. Alla blev glada att Yunus var tillbaka. Tillsammans bad de en bön av tacksamhet till Allah.

 

sperm-whale.jpg

 

 

 Nu kommer den fjärde delen av filmen om Muhammed:

 

Dagarna går fort. Imorgon är det redan dag 5 i Ramadan. Vi ses imorgon, inshallah.

 


(Lämna tom)
 

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)