Barnens sagolika ramadankalender

Trettio dagar fyllda med islams grunder, profeter, hjältar, äventyr, sagor, sånger och filmer.

Dag 3

Asalaam aleikum.

Ännu en underbar dag i  månaden Ramadan.

I går lärde vi oss om Allah och profeten Muhammed. Idag ska vi prata om när Allah skapade jorden, djuren och de första människorna.

 

Adam och Eva

Innan det fanns något annat, fanns Allah.

Allah har alltid funnits och kommer alltid att finnas. Han skapade himlarna och Jorden och Han skapade stjärnorna, solen, månen och alla planeterna.

 

 

Allah skapade land och hav. Han skapade alla djur.

Sedan skapade Allah den första människan av lera. Han gjorde en figur av leran och blåste liv i den. Då blev det en människa. Den första människan var Adam. Adam var den första profeten.

Sedan befallde Allah änglarna att buga sig för Adam. Alla änglar gjorde som Allah sade utom Iblis (Satan).

Det står så här i Koranen [sura2, vers 34]:

"Och när Vi befallde änglarna att buga sig inför Adam föll de ned utom Iblis som vägrade, full av högmod, och blev en av dem som förnekar sanningen."

Iblis var högmodig. Han tyckte att han var finare och bättre än Adam eftersom han var skapad av eld och Adam var skapad av lera. Det var därför som han inte lydde Allah och vägrade buga sig för Adam. Därför straffade Allah Iblis och uteslöt honom från Hans barmhärtighet.

I Koranen[sura 7,vers 12] står det:

"När Allah frågade Iblis varför han inte föll ned för Adam, svarade Iblis, “jag är bättre än han; Du har skapat mig av eld, men Du skapade honom av lera."

 

Allah lärde Adam namnen på allting som fanns. Efter Adam skapade Allah en kvinna som hette Hawwa (Eva). Hawwa var den första kvinnan och hon var Adams fru.

Adam och Eva bodde i paradiset (Jannah). Allah sade till Adam och Eva att de fick äta frukterna från alla träd i paradiset utom från ett visst träd. De lydde Allah och gjorde som Allah hade sagt till dem.

Iblis var arg och avundsjuk på Adam och Hawwa. Han hatade dem eftersom de var orsaken till att han blev utkastad från Allahs barmhärtighet. Därför ville Iblis hämnas på och göra så att de skulle uteslutas från paradiset.

En dag kom Iblis till Adam och försökte övertala honom att äta frukt från det förbjudna trädet. Han sade till Adam att om han och Hawwa åt frukt från trädet skulle de leva för alltid och aldrig dö. Adam ville inte lyssna på Iblis. Adam lydde Allah och ville inte närma sig det förbjudna trädet.

Men Iblis gjorde ett nytt försök för få Adam och Hawwa att äta frukt från trädet. Han svor att han var en vän till dem och att han ville ge dem ett gott råd. Den här gången lyckades Iblis lura dem. Adam och Hawwa smakade av trädets frukt. De glömde vad Allah hade sagt till dem. Men så snart de ätit av frukten ångrade de sig. De visste att de hade gjort ett mistag. Allah förlät dem, men Han sa att de måste lämna paradiset och leva på jorden istället.

Från den dagen är Iblis människornas värsta fiende och han försöker göra allt för att lura oss eftersom vi alla är Adams barn. Han vill få oss att synda och göra onda saker och att inte lyda Allah. På det sättet kommer vi att hamna i helvetet och det är det som Iblis vill.

Adam och Eva lämnade paradiset och kom till jorden. De började arbeta för att försörja sig. När de var i paradiset hade de inte behövt arbeta, för där fanns allt som de ville ha. Adam och Hawwa levde länge på Jorden. De fick många barn. Två av dem var Qabil och Habil.

Tänk att vi alla kommer från Adam och Eva. Adam och Eva är förfäder till alla oss människor. Tänk även att Allah gjorde oss till ställföreträdare här på jorden. Det är ett stort ansvar. Som det ser ut just nu tar vi inte det ansvaret på allvar. Vi håller på att förstöra vår jord med föroreningar och miljögifter.

 

 

Vi måste på allvar börja ta hand om vår planet (det är den enda vi har!) och vi måste även försöka att vara snälla mot alla djur:

001.jpg

Nu kommer tredje delen av filmen om profeten Muhammed:

 

Hoppas att ni vill lära er mera och att vi ses i morgon, inshallah.

 


(Lämna tom)
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)