Barnens sagolika ramadankalender

Trettio dagar fyllda med islams grunder, profeter, hjältar, äventyr, sagor, sånger och filmer.

Dag 29

 Asalaam aleikum.

Idag ska vi gå igenom de två sista dygderna. Dessa två hör på sätt och vis ihop. De handlar om att sträva efter att lära sig nya saker. För att göra det krävs flit och diciplin.

 

10. Att vara flitig, ansvarsfull, tålmodig och att ha diciplin.

11. Att sträva efter att bli klokare och att öka sin kunskap.

Allah älskar den som söker kunskap. Profeten Muhammed ville att muslimerna skulle söka kunskap. Han sa att de skulle söka kunskap även om de behövde åka till Kina för att skaffa den. Han såg till att moskeérna blev skolor dit alla gick för att lära sig både att läsa och räkna och att lära sig om islam och hur ett samhälle ska fungera. De allra första universiteten grundades av muslimerna.

Profeten Muhammeds fru Umm Salama var precis som Aisha och Hafsa en väldigt begåvad och intelligent kvinna. Hon kunde läsa och hon ägde, precis som Hafsa, ett exemplar av Koranen.

Att söka ny kunskap eller att lära sig en ny färdighet kräver tid och tålamod. Ofta får man kritik av andra under vägen. Att få råd av andra kan vara bra, men om man får för många råd och kritik kan det bli för mycket och det kan göra att viljan att lära sig avtar. Därför ska man alltid främst lyssna på sin egen inre röst:

 

 

 

 

Hoppas att du har lärt dig något om islam under denna månad. Jag hoppas även att du kommer att fortsätta att leta efter kunskap. Jag lagt in en länk här till en frågequiz om islam och Ramadan. Jag hoppas att du lärt dig så pass mycket att du tycker att frågorna är enkla. 

Nu kommer en film om Salman från Persien, en man som är känd för att han sökte efter kunskap:

 

Tack för idag. Imorgon är denna Ramadankalenders sista dag. Hoppas att vi ses då, inshallah. 

 

 

 

Dag 30

Asalaam aleikum.

Nu är det dags att förbereda oss för Eid al-Fitr.

Egentligen har vi inte tid att sitta här vid datorn och uggla. Nu är det dags att fira. Eid al-Fitr firas i dagarna tre. Man firar genom att åka till mosken och be Eidbönen. Bönen består av två rakat med flera extra takbir.

Här kommer en sång om att åka till moskén:

 

 

Efter bönen och khutban firar man genom vara tillsammans de man tycker om. Många får nya kläder och äter god mat. Vissa får till och med paket. Jag hoppas dock att ni kommer ihåg att man ska inte bry sig så mycket om saker. Saker är bara saker. Saker är inte det som är viktigt här i livet. Det gör inget om saker går sönder. Det viktiga är att ens tro på Gud är hel.

Om Gud vill så har man blivit belönad med klokhet och med förmågan att älska andra människor. Kanske har han även belönat dig med människor i din närhet som älskar dig och som du älskar. Det är en mycket finare gåva än alla paket i världen.

Att Gud älskar alla människor och vill det bästa för oss, det är en av de största gåvorna.

Som avslutning kommer en sång som sammanfattar den månad som vi nu har bakom oss:

 

 

EID MUBARAK!!!!!!

 


(Lämna tom)
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)