Barnens sagolika ramadankalender

Trettio dagar fyllda med islams grunder, profeter, hjältar, äventyr, sagor, sånger och filmer.

Dag 27

Asalaam aleikum.

Nu har vi lärt oss väldigt mycket om islam och nästan alla profeterna. Med all denna kunskap i bagaget tycker jag att vi ska fundera lite över oss själva. Under de kommande tre dagarna vill jag att vi ska fundera över hur ska en muslim agera i olika situationer. Hur ska en riktigt god människa, en god muslim och en god vän vara?  

När man pratar om hur en riktigt fin person ska bete sig brukar man tala om dygder. Idag ska vi börja fundera över vilka dygder som den perfekta människan ska besitta. 

Innan vi börjar att räkna upp de dygder som jag kunde komma på så vill jag förklara varför detta är så viktigt. Inom islam finns något som kallas jihad. Det betyder ungefär strävan, kamp eller att anstänga sig. Det finns två olika sorters jihad. Den stora jihad innebär självransakan och är en strävan mot att bli en så god muslim som möjligt, samtidigt som man ska försöka hålla alla lockelser att göra dåliga handlingar borta. Den lilla jihad handlar om att kämpa för ett bättre samhälle och mot orättvisor. Om man ska kunna bli en god muslim måste man ju först fundera ut hur man själv tycker att en god muslim är. Man måste veta vad det är man strävar mot för mål.

Under de kommande tre dagarna kommer vi att gå genom flera olika dygder. Vi kommer att gå igenom massor av olika fina egenskaper som en människa kan sträva mot. Sedan är det upp till dig själv att bestämma vilka du tycker är viktiga för just dig.

Ibland är det svårt att vara den man vill vara för att man kanske är rädd för vad andra ska tycka och tänka. Gör inte det. Var den du vill vara!

 

Här kommer de olika dygderna:

1. Att vara troende.

För att vara en god muslim bör man följa islams fem pelare. Att tro på Allah är det viktigaste av allt. Att inte sätta någon annan Gud vid Allahs sida. Här kommer en sång om som vem man bör se upp till, vem som är den bästa:

 

 

2. Att vara ärlig, pålitlig, säga sanningen och inte skvallra eller baktala någon.

För att man ska kunna lita på någon vill man att de talar sanning. Man vill även att alla ska vara ärliga och säga sanningen i en domstol. Alla lögner påverkar en människa. Det kan man känna själv. Det känns inte bra i kroppen när man ljuger.

Profeten Idris (Hanok) var en sanningens man. Vi vet inte så mycket om honom men detta finns skrivet i Koranen om honom:

Och minns (vad) denna skrift har att säga om Idris. Han var en man av sanning, en profet, och Vi upphöjde honom till en hög värdighet. (19:56-57)

De mest kända sagan som finns om att vara ärlig heter Pojken som ropade varg:

 

 

3. Att ha medkänsla, att vara osjälvisk, hjälpsam, vänlig, omtänksam, förlåtande, kärleksfull och att visa lojalitet mot de man tycker om. Att ej vara fördömande, ej skrytsam, ej se ner på andra, och att ej visa högmod.

Det är väldigt många dygder på en och samma gång, men de går in i varandra. Att bry sig om andra är viktigt. Att ge zakat är viktigt.

Kommer ni ihåg i filmen om viktiga kvinnor i islam när muslimerna tågade in i Mecka och Abu Suyfans fru Hind vill slåss mot dem? När hon ligger på marken så hjälper några muslimer henne upp. Det är att vara hjälpsam och förlåtande till och med mot sin fiende. I Koranen står det:

Den goda handlingen och den dåliga handlingen kan inte ställas sida vid sida. Jaga bort den dåliga handlingen med en bättre. Den som var din fiende kan bli din nära vän! Men ingen annan än den som har tålamod än den som bär oförrätter med tålamod finner styrka att behandla så; bara den lyckligast lottade finner sådan styrka. (41:34-35)

Abu Sufyan var en av profetens farbröder som kämpade mot islam fram till dess att Muhmmed övertog Mecka. Då blev Abu Suyfan muslim. Hans dotter Umm Habibah var en av profetens fruar:

 

Berättelsen om lejonet och musen eller som här myran och duvan handlar om att hjälpa en fiende:

 

 

Här kommer en sång om profeten Muhammed och hur han var en gåva och ett föredöme för alla jordens människor. Den beskriver vikten av att vara förlåtande:

 

4. Att vara tacksam, att vara en optimst och att vara glad.

Att vara tillsammans med någon som är glad och tacksam är trevligare än att var med någon som är en ständig pessimist.

Denna saga tycker jag handlar om att vara tacksam även om den också handlar om att hjälpa varandra:

 

 

5. Att vara rättvis.

Att inte behandla människor olika beroende på vem de är. Oavsett om personen du har framför dig är rik eller fattig, viktig i andras ögon t.ex. en kung eller en oviktig i mångas ögon t.ex. en tiggare, vän eller fiende, snäll eller dum så ska du vara rättvis. Alla ska behandlas rättvist.

Imorgon kommer vi att fortsätta med fler dygder. Hoppas att vi ses då, inshallah.

 

Dag 28

Asalaam aleikum.

Igår gick vi igenom flera av de egenskaper som man som muslim kan sträva efter. Men vi hann inte med alla. Här kommer några fler.

 

6. Att kunna visa mod i svåra situationer. Att ha civilkurage.

Det finns väldigt många sätt att vara modig på. Att möta sin rädsla och tygla den är att vara modig. Att alltid säga sanningen är modigt. Att stå upp för den man är, oavsett vad som händer, är modigt: 

 

 

7. Att kunna utöva självbehärskning, att vara trogen, att vara måttfull och att vara lugn och fridfull.

Kommer ni ihåg sagan om sann frid (dag 21) som handlade om fågeln som låg vid vattenfallet? Den handlade om att man ska försöka hitta lugnet i sig själv även om det stormar utanför.

 

8. Att var artig. Att kunna föra sig.

Inom islam finns det många regler för hur vi ska uppföra oss. Reglerna kallas för adaab på arabiska. På svenska heter det etikett. För att lära dig mer om hur man ska bete sig i olika situationer klicka här.

 

9. Att vara hälsosam vad gäller mat och träning.

Att ta hand om sin kropp är viktigt. Man behöver inte gå till överdrift och bli utseendefixerad, men om kroppen mår bra och man är hälsosam är det lättare att klara av livets alla prövningar.

 

 

 

När det kommer till att nå sina mål oavsett om det gäller träning eller något annat är denna sanna berättelse tänkvärd:

 

Det var allt för idag. Imorgon ska vi gå igenom de två sista dygder som jag tycker är viktiga. Hoppas att vi ses imorgon, inshallah. 


(Lämna tom)
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)