Barnens sagolika ramadankalender

Trettio dagar fyllda med islams grunder, profeter, hjältar, äventyr, sagor, sånger och filmer.

Dag 23

Asalaam aleikum.

Igår fick vi lära oss om giftemål och om när ett barn föds till en familj. Familjen och släkten är väldigt viktig inom islam. För muslimer är även andra muslimer väldigt viktiga, så viktiga att vi kallar andra muslimer för våra bröder och systrar. Även grannar och vänner är viktiga.

Först ska vi läsa två berättelser om att vara en god granne och att vara en god vän.

 

 

 

 Vredens märke

Det var en gång en pojke som väldigt lätt blev arg. En dag gav hans pappa honom en påse med spikar i. Pappan sa - Varje gång som du känner att vreden kommer över dig så ska du istället för att bli arg gå till staketet och spika in en av spikarna från påsen.

Första dagen spikade pojken 37 spikar i staketet. Men allt eftersom dagarna gick så blev antalet spikar per dag allt färre och färre. Efter ett tag förstod pojken att det är lättare och klokare att kontrollera sin vrede än att behöva gå till staketet och spika spikar. En dag behövde han inte spika en enda spik. Han blev glad och sprang till sin pappa för att dela glädjen med honom. Pappan blev glad och gav nu sin son en annan uppgift. Han sa -Varje dag som du lyckas tygla sin vrede ska du gå till staketet och dra ut en spik.

Dagarna gick och till slut hade pojken dragit ut alla spikarna. Pojken och pappan gick då till staketet. Pappa sa - Du har varit väldigt duktig min son. Men titta på staketet. Titta på alla hål. Staketet kommer aldrig att vara som förr. När du säger sårande ord i din ilska så lämnar orden spår, precis som spikarna har lämnat hål i staketet. Du kan såra en människa och sedan ångra dig och be om förlåtelse. Men även om du ber om ursäkt kommer såret att finnas där. Sår som uppstår av sårande ord är lika smärtsamma som fysiska sår. Vänner är dyrbara. De gör dig glad. De lyssnar på dig. De stödjer och uppmuntrar dig. Därför ska du välja dina vänner med omsorg. Du ska visa att du uppskattar och bryr dig om dem och du ska försöka att inte göra några hål i deras hjärtan. 

 

 Nu ska ni få läsa om profeterna Musa (Moses) och Haron (Aron). De var bröder:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu kommer den andra delen om tåget som inte gav upp i första taget:

 

Tack för idag. Hoppas att vi ses imorgon, inshallah.

 

 

Dag 24

Asalaam aleikum.

Vi har läst om födelse, släkt och vänner. Men till livet hör även sjukdomar och döden.

Att få en sjukdom eller att de som står en nära får en sjukdom är en av de prövningar som vi kan utsättas för här på jorden. Det är då viktigt att försöka vara tålmodig, inte ge upp och att inte tappa sin tro utan hellre stärka den.

Här kommer en berättelse om att inte ge upp:

 

 

Den första muslimska och kanske första sjuksköterskan i världen var Rufaidah bint Saad. Hon levde under profetens Muhammeds tid.

En av de profeter som fick Guds hjälp att bota sjuka var rofeten Shia (Jesaja). Han kunde med Allahs hjälp bota kung Hazikas infekterade fot. Kung Hazkia var en god kung som lyssnade på Shia. Allah uppenbarade till Shia att han skulle befalla kungen att krama vattnet ur ett fikon och lägga det på sitt sår. Kungen gjorde det och blev botad.

Allah bestämmer över liv, sjukdomar och död. Detta fick profeten Hizqeel (Hesekiel) bevittna med egna ögon. Folket hade flytt från Palestina i rädsla för pesten och slagit sig ned på en platå. Där dog de. Profeten Hizqeel gick förbi den platsen. Han stannade till och fick veta att Allah skulle återuppväcka dem. Så folket, som hade varit döda återuppstod. Detta finns beskrivet i Koranen. "Har du inte hört om dem som i tusental flydde från sina hem för att undkomma ett dödligt hot? Gud lät döden skörda dem, med därefter återkallade Han dem till livet. Ja, Guds nåd flödar sannerligen över människorna, men de flesta människor är otacksamma." 

 

Alla kommer vi att död när vår tid är inne. Vad vi än gör kan vi inte förlänga vårt liv med ens en sekund. Det är redan bestämt vilken tidpunkt som en människa ska dö.

 

 

I filmen om Muhammed så fick vi se en liten bit av islams första martyr. Hon hette Sumayyah.

 

 

 Nu kommer den sista delen om det lilla modiga tåget:

 

Tack för idag. Hoppas att vi ses imorgon, inshallah.


(Lämna tom)
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)