Barnens sagolika ramadankalender

Trettio dagar fyllda med islams grunder, profeter, hjältar, äventyr, sagor, sånger och filmer.

Dag 19

Asalam aleikum.

Igår lärde vi oss om staden Medina. Man skulle kunna tro att Profetens utvandring från Mecka till Medina skulle göra att muslimerna äntligen fick leva i fred. Men så blev det inte. Utvandringen gjorde islams fiender ännu mer fientliga. De fortsatte att bråka med profeten. Folket från Mecka och deras allierade började plundra allt i utkanten av Medina. De förstörde muslimernas fruktträd och forslade bort deras djur.

 

Slaget vid Badr

Den 17 mars 624 (17 i Ramadan år 2 e H) invaderades Medina av en stark armé från Mecka. Armén på 1000 män, 700 kameler och 100 hästar leddes av Muhammeds farbror Abu Jahl (Profeten Muhammed hade många farbröder. En av profetens farbröder var islams bittraste fiender. Hans namn var Abu Lahab och han finns omnämnd i sura 111). Då profeten fick höra att en arme var på väg bestämde han sig för att möta fienden utanför Medina på en plats som kallades Badr. Profetens armé bestod av 313 av hans följeslagare. I koranen (8:42ff, 3:123) berättas om hur Gud skickade en osynlig armé av änglar för att säkra Muhammeds seger mot förtryck och vantro. Slaget var en viktig händelse i islams historia.

 

Även profeterna Shimmil (Samuel) och Dawud (David) mötte på sin tid en jättelik arme:

 

 

 

 

 

Vad hände då med muslimerna efter slaget vid Badr? Blev det fred?

 

 Slaget vid Uhud

Nej, det blev inte fred. Meckaborna ville hämnas sina döda i slaget vid Badr. De samlade en stor styrka 700 beväpnade män, 3000 soldater på kameler och ett kavalleri på 200 män för att anfalla muslimerna. Slaget utkämpades vid Uhud (5 km från Medina) den 7 shawwal år 3 e H. Hind, Abu Sufyans hustru, lejde en slav vid namn Washi och befallde honom att döda profeten eller profetens farbror Hamza. Hon ville hämnas sin fars och brors död vid Badr. Washi dödade Hamza. Läs mer om Hamza här.

Muslimerna förlorade slaget vid Uhud. Ni kanske kommer ihåg från filmen om Muhammed att när muslimerna trodde att de hade vunnit slaget så lämnade de det berg som profeten hade sagt åt dem att de skulle stanna på.

I krig är det många som dör eller skadas. För att inga oskyldiga skulle skadas hade muslimerna många regler att följa i krig. Här följer en av dem:

 

 

 

Här följer ett annat exempel på hur profeten agerade efter ett slag mot fiender:

 

 

 

Det finns flera kända krig genom historien. Du kanske har hör talas om korstågen där Salah al-Din vann en stor seger och intog Jerusalem.

 

Nu kommer den sista delen om profeten Yusuf:

Tack för idag. Hoppas att vi ses imorgon, inshallah.

 

 

Dag 20

Asalaam aleikum.

Krig och strider förekommer även runt om i världen idag. Olika länder krigar av olika orsaker. Om man tittar på olika länders flaggor kan man ibland se att muslimska länder har en halvmåne eller en stjärna på sin flagga. Varför?

 

 

Halvmånen och stjärnan

Halvmånen är en erkänd symbol världen över för islam. Kristna har korset, judarna har davidsstjärnan och muslimerna har halvmånen.

Halvmånesymbolen är dock mycket äldre än vad islam är. Något säkert ursprung är det ingen som vet. Troligen har den sina rötter i gamla religioner där solen och månen var viktiga. I det grekiska riket var halvmånen en symbol för gudinnan Diana.

Bysantium (senare Konstantinopel och Istanbul) var en grekisk stad som antog halvmånen som symbol långt innan Jesu födelse, kanske för att hylla Diana. När turkarna 1453 erövrade Konstantinopel behöll de halvmånen som symbol. Den muslimska världen dominerades sedan under lång tid av det ottomanska riket med säte i Konstantinopel.

Halvmånen accepteras inte av alla muslimer som symbol för islam. Tidiga islam hade inga symboler.

Det är många muslimska länder som har en halvmåne och stjärna på sin flaggor. Kan du även hitta var dessa länder ligger i en kartbok?

Kanske bör man vara försiktig med halvmånen och stjärnan. Man måste ha klart för sig att månen och stjärnorna ej dyrkas inom islam. Månen och stjärnorna är endast hjälpmedel för människorna.

Stjärnorna har Allah gjort för att vi ska kunna navigera med hjälp av dem.

Och Han har gjort stjärnorna som hjälper er att finna vägen genom de djupa mörkren över land och hav. Vi har sannerligen framställt budskapen fast och klart för de insiktsfulla. (Sura 6:97)

 

Inom islam mäter man tiden med hjälp av månen. Islam har en egen kalender som baseras på månens olika faser.

 

De frågar dig om innebörden av månens nytändning. Säg: "Den visar människorna tidpunkten då (vissa skyldigheter skall fullgöras) och (tiden för) vallfärden. (Sura 2:189)

 

Här kommer en sång om månens betydelse vid Ramadan:

 

 

Safiyya, en av profetens fruar hade en dröm om månen strax före innan hon träffade profeten:

 

 

Andra saker som förknippas med islam är bönemattor och radband. Ett radband ser ut som ett halsband. Det har oftast 33 pärlor, stenar eller kulor. Det kan användas när man vill göra dhikr (lovprisande av Allah) och när man vill försöka att komma ihåg Guds 99 namn. 

 

Tack för idag. Hoppas att vi ses imorgon, inshallah.


(Lämna tom)
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)